Poniżej
zamieszczamy przepisy na potrawy zwycięskich klas.
Klasa III c
Placuszki z
dyni
Składniki:
0,5 kg dyni
bez pestek i skóry
2 jajka
1/2 szkl.
maki pszennej
2 ząbki
czosnku
sól
Przygotowanie:
1. Dynie
pokroić na paski o szerokości około 3 cm, obrać ze skóry i wyciąć miąższ.
2. Następnie
zetrzeć dynie na dużych oczkach tarki.
3. Dodać
świeżo wyciśnięty czosnek, sól i mąkę.
4. Do
osobnej miski wbić białko jajka, żółtko dodać do miski z dynią. Białko ubić na
sztywną pianę.
5. Dodać
pianę z białka i delikatnie mieszać.
6. Placki
smażyć na złocisty kolor na patelni bez tłuszczu lub na bardzo małej ilości
oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: około 25
minut
Surówka z
jabłka i marchewki
Składniki:
2 marchewki
średniej wielkości
1 jabłko
1 łyżka soku
z cytryny
1 łyżeczka
cukru
2 łyżki
oliwy
Przygotowanie:
1. Obrać
marchewkę, umyć jabłko.
2. Marchew i
jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Dodać
cukier, oliwę, sok z cytryny.
4. Wymieszać
i odstawić na kilka minut.
Placki z marchwi
Składniki:
500 g
startej marchwi
1 ząbek
wyciśniętego czosnku
4 jajka
30g (1/4)
mąki pszennej
25 g bułki
tartej
0,5 łyżeczki
soli
1 szczypta
mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki
oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Do
średniej miski włożyć startą marchewkę, czosnek, jajko, mąkę, bułkę tartą, sól
i pieprz, dobrze wymieszać.
2. Rozgrzać
olej na patelni.
3. Z masy
marchewkowej uformować placki i smażyć na średnim ogniu, aż będą
złocisto-brązowe.
Klasa I b
Sałatka
owocowa
Składniki:
kiwi
banany
maliny
wiśnie
brzoskwinie
winogron
mandarynki
Sposób przygotowania:
Wszystkie
owoce pokroić na dobre kawałeczki i wrzucić do miski. Składniki wymieszać.
Orzeźwiające
koktajle warstwowe
Składniki:
banany
kiwi
maliny
truskawki
wiśnie
Sposób przygotowania:
Na początku
zmiksować maliny, truskawki, wiśnie i wlać do wysokiej literatki na 1/3
wysokości. Następnie zblendować kiwi i przelać na następną 1/3 szklanki.
Następną warstwą koktajlu będą zmiksowane banany, które wystarczy przelać na
pozostałą wysokość literatki. Można wszystko ładnie przystroić, dodając
plasterek limonki oraz listek melisy.
Klasa IIc
Sałatka
włoska
Składniki:
4 pomidory
4 papryki
1 ogórek
1 puszka
kukurydzy słodkiej
1 puszka
fasoli konserwowej czerwonej
ser feta do
sałatek
sos włoski
majonez
jogurt
naturalny
sól
pieprz
Wykonanie:
Pomidory,
ogórka i papryki pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski. Odcedzoną fasolę,
kukurydzę i ser również wrzucamy do miski. sos włoski mieszamy z 3 łyżkami
jogurtu naturalnego i 3 łyżkami majonezu. Wszystko razem wymieszać. Doprawimy
do smaku solą i pieprzem.
Sałatka
porowa
Składniki:
4 jajka
1 por
majonez
1 puszka
groszku
1 puszka
kukurydzy
Wykonanie:
Ugotować
jajka na twardo. Od pora odkroić zieloną część, białą przekroić wzdłuż na dwie
części. Następnie pokroić w cienki paseczki. Obrane jajka pokroić w ćwiartki.
Wymieszać por i jajka, dodać groszek i kukurydzę oraz majonez. Wymieszać
wszystko i przyprawić do smaku.
Sałatka
jarzynowa
Składniki:
ziemniaki
marchew
groszek
konserwowy
ogórki
kiszone
jabłka
jajka
gotowane
majonez
musztarda
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki w
mundurkach i marchew ugotować. Wystudzić. Wszystkie składniki pokroić w kostkę,
wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka
cezar
Składniki:
1 główka
sałaty lodowej
1 pierś z
kurczaka
grzanki
sól
pieprz
jogurt
naturalny
sos
czosnkowy
Wykonanie:
Sałatę
porwać na kawałki. Kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni z
rozgrzaną oliwą na złoty kolor. jogurt naturalny wymieszać z sosem czosnkowym.
Do sałaty dodać grzanki i kurczaka. Polać przygotowanym sosem
czosnkowo-jogurtowym.
|