Jesteś na stronie Publicznego Gimnazjum w Osięcinach


  Dodaj do ulubionych
  Poleć stronę innym
  Wyślij e-mail
Menu główne
  Strona główna
  Historia
  Dyrekcja
  Nauczyciele
  Samorząd
  Zestawy Podręczników
  Plan lekcji
  Uczniowie
  Pedagog
  Biblioteka
  Rada Rodziców
  Konsultacje nauczycielskie
  Przyjaciele szkoły
Przydatne linki

Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu
Centralna Komisja Egzaminacyjna
Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy
WŁOCŁAWEK
EDUSEEK
INTERKLASA
EDUKACJA
GIMNAZJUM
STRONA PROJEKTU COMENIUS
BEZPIECZNY INTERNET
E-TWINNING

Nasz adres

Publiczne Gimnazjum
im. Ziemi Kujawskiej
ul. Traugutta 1
88-220 OSIĘCINY
Tel. (054) 265 02 60
gimosieciny@wp.pl

Przedmioty
  Język polski
  Język angielski
  Język niemiecki
  Historia
  WOS
  Biologia
  Chemia
  Geografia
  Matematyka
  Technika
  Informatyka
  Fizyka
  Religia
  W-F
  Zajęcia artystyczne
  Muzyka
  Edukacja dla bezpieczeństwa

Przpisy zwycięskich klas
Poniżej zamieszczamy przepisy na potrawy zwycięskich klas.




Klasa III c

 

Placuszki z dyni

 

Składniki:

0,5 kg dyni bez pestek i skóry

2 jajka

1/2 szkl. maki pszennej

2 ząbki czosnku

sól

 

Przygotowanie:

1. Dynie pokroić na paski o szerokości około 3 cm, obrać ze skóry i wyciąć miąższ.

2. Następnie zetrzeć dynie na dużych oczkach tarki.

3. Dodać świeżo wyciśnięty czosnek, sól i mąkę.

4. Do osobnej miski wbić białko jajka, żółtko dodać do miski z dynią. Białko ubić na sztywną pianę.

5. Dodać pianę z białka i delikatnie mieszać.

6. Placki smażyć na złocisty kolor na patelni bez tłuszczu lub na bardzo małej ilości oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

 

 

 

 

Surówka z jabłka i marchewki

 

Składniki:

2 marchewki średniej wielkości

1 jabłko

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

1. Obrać marchewkę, umyć jabłko.

2. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3.Dodać cukier, oliwę, sok z cytryny.

4. Wymieszać i odstawić na kilka minut.


 

Placki  z marchwi

 

Składniki:

500 g startej marchwi

1 ząbek wyciśniętego czosnku

4 jajka

30g (1/4) mąki pszennej

25 g bułki tartej

0,5 łyżeczki soli

1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oleju roślinnego

 

Sposób przygotowania:

1. Do średniej miski włożyć startą marchewkę, czosnek, jajko, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

2. Rozgrzać olej na patelni.

3. Z masy marchewkowej uformować placki i smażyć na średnim ogniu, aż będą złocisto-brązowe.

Klasa I b

 

 

 

 

Sałatka owocowa

 

Składniki:

kiwi

banany

maliny

wiśnie

brzoskwinie

winogron

mandarynki

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce pokroić na dobre kawałeczki i wrzucić do miski. Składniki wymieszać.


 

Orzeźwiające koktajle warstwowe

 

Składniki:

banany

kiwi

maliny

truskawki

wiśnie

 

Sposób przygotowania:

Na początku zmiksować maliny, truskawki, wiśnie i wlać do wysokiej literatki na 1/3 wysokości. Następnie zblendować kiwi i przelać na następną 1/3 szklanki. Następną warstwą koktajlu będą zmiksowane banany, które wystarczy przelać na pozostałą wysokość literatki. Można wszystko ładnie przystroić, dodając plasterek limonki oraz listek melisy.

 

Klasa IIc

 

Sałatka włoska

 

Składniki:

4 pomidory

4 papryki

1 ogórek

1 puszka kukurydzy słodkiej

1 puszka fasoli konserwowej czerwonej

ser feta do sałatek

sos włoski

majonez

jogurt naturalny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Pomidory, ogórka i papryki pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski. Odcedzoną fasolę, kukurydzę i ser również wrzucamy do miski. sos włoski mieszamy z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i 3 łyżkami majonezu. Wszystko razem wymieszać. Doprawimy do smaku solą i pieprzem.


 

Sałatka porowa

 

Składniki:

4 jajka

1 por

majonez

1 puszka groszku

1 puszka kukurydzy

 

Wykonanie:

Ugotować jajka na twardo. Od pora odkroić zieloną część, białą przekroić wzdłuż na dwie części. Następnie pokroić w cienki paseczki. Obrane jajka pokroić w ćwiartki. Wymieszać por i jajka, dodać groszek i kukurydzę oraz majonez. Wymieszać wszystko i przyprawić do smaku.

 

 

Sałatka jarzynowa

 

Składniki:

ziemniaki

marchew

groszek konserwowy

ogórki kiszone

jabłka

jajka gotowane

majonez

musztarda

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Ziemniaki w mundurkach i marchew ugotować. Wystudzić. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem do smaku.


 

Sałatka cezar

 

Składniki:

1 główka sałaty lodowej

1 pierś z kurczaka

grzanki

sól

pieprz

jogurt naturalny

sos czosnkowy

 

Wykonanie:

Sałatę porwać na kawałki. Kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor. jogurt naturalny wymieszać z sosem czosnkowym. Do sałaty dodać grzanki i kurczaka. Polać przygotowanym sosem czosnkowo-jogurtowym.