16
października obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Żywności i Walki z
Głodem. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębienie świadomości
opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie
poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
W
ramach projektu „Żyj smacznie i zdrowo” uczniowie klasy I c wraz z wychowawcą Beatą Drybs i przy
współpracy p. Ireny Zakrzewskiej, p. Beaty Woźniak, p. Emili Lewandowskiej
zorganizowali szereg działań mających na celu zaangażowanie społeczności szkolnej
w obchody Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem.
Na
znak solidarności z akcją uczniowie zorganizowali poczęstunek pod hasłem
„Podziel się posiłkiem”. Stół uginał się pod ciężarem pyszności. Każdy uczeń
miał możliwość skosztowania w ramach drugiego śniadania pożywnych
i zdrowych kanapek oraz sałatek i surówek .
Następnie
zaprosiliśmy całą społeczność szkolną na przedstawienie
pt:„ Dokonaj zdrowego wyboru”, w którym wystąpiły uczennice klasy I c
w składzie: Anioł: Anna Grzanka, Diabeł: Aleksandra Ptaszyńska, Kasia: Nicola
Wronkowska, Witaminki: Paulina Lewandowska, Martyna Pietrzak, Luiza Szydłowska,
Paulina Olczak, Narrator: Julia Mikołajczyk.
Przedstawiły
one zasady zdrowego odżywiania, przestrzegając przed skutkami nieprawidłowego
żywienia.
Po
przedstawieniu każdy uczeń naszej szkoły został poczęstowany zdrowym jabłkiem
ufundowanym przez Prezesa OHZ w Osięcinach
p. Jacka Wyrębskiego .
Kulminacyjnym
punktem dnia był międzyklasowy konkurs na zdrową
i smaczną potrawę. Zadaniem klas było przygotowanie zdrowej, odżywczej potrawy
plus przepis na nią, aby każdy z nas mógł ją sobie w domu przygotować. Jury w
składzie dyrektor PG p. Grażyna Kamionka, pielęgniarka szkolna p. Jolanta Kłosińska i p.
Anna Nawrocka oceniały potrawy pod względem smakowym i wartości odżywczych.
Najlepszą
potrawę przygotowała i tym samym zajęła:
I miejsce -klasa II c,
II miejsce- klasa III c,
III miejsce- klasa I b.
Nasze
działania
przyczyniły się do wzrostu świadomości
naszych uczniów na temat zdrowego stylu życia. Były również okazją do
integracji społeczności szkolnej.
Szczególne podziękowania składamy p.
Jackowi Wyrębskiemu za ufundowanie jabłek i wsparcie naszej akcji.
Dziękujemy również p. Irenie Zakrzewskiej i p. Beacie Woźniak p. Emilii Lewandowskiej za pomoc przy scenografii oraz smaczne sałatki, których każdy z nas mógł skosztować
Beata Drybs
|